edukacja finansowa dla najmłodszych

Moja pierwsza własnoręcznie stworzona moneta!

Niezbędne materiały:

 

  • 1 szklanka soli
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • ziemniak
  • kurkuma (można pominąć)

 

Wykonanie:

 

  1. Przygotowujemy masę solną. Jedną szklankę soli mieszamy z jedną szklanką mąki i połową szklanki wody. Dodajemy odrobinę kurkumy żeby masa miała piękny złoty kolor.
     
  2. W ziemniakach wycinamy formy jedno, dwu i pięciozłotowe. Pamiętajmy, że nasza ziemniaczana forma powinna prezentować odbicie lustrzane docelowej monety.
     
  3. Przygotowaną masę rozwałkowujemy. Korzystając z form “bijemy” monety.
     
  4. Przygotowany zestaw monet układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby się nie stykały.
     
  5. Nagrzewamy piekarnik do 70 stopni Celsjusza i wkładamy blachę z monetami do czasu aż ciasto się zarumieni tj. około 50-65 minut.

    W przypadku gdy nie mamy dostępnego piekarnika, ułożone monety rozkładamy na blacie i suszymy przez około dwa dni.
     
  6. Tak przygotowane monety możemy pomalować i dorysować na nich orzełka.

Polub nas na Facebook'u

Bądź na bieżąco z inspirującymi treściami edukacyjnymi, ciekawostkami ze świata finansów, eksperymentami i możliwościami uczestnictwa w interaktywnych wydarzeniach.