Przygotowujemy masę solną. Jedną szklankę soli mieszamy z jedną szklanką mąki i połową szklanki wody. Dodajemy odrobinę kurkumy żeby masa miała piękny złoty kolor.
W ziemniakach wycinamy formy jedno, dwu i pięciozłotowe. Pamiętajmy, że nasza ziemniaczana forma powinna prezentować odbicie lustrzane docelowej monety.
Przygotowaną masę rozwałkowujemy. Korzystając z form “bijemy” monety.
Przygotowany zestaw monet układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby się nie stykały.
Nagrzewamy piekarnik do 70 stopni Celsjusza i wkładamy blachę z monetami do czasu aż ciasto się zarumieni tj. około 50-65 minut.
W przypadku gdy nie mamy dostępnego piekarnika, ułożone monety rozkładamy na blacie i suszymy przez około dwa dni.
Tak przygotowane monety możemy pomalować i dorysować na nich orzełka.
Bądź na bieżąco z inspirującymi treściami edukacyjnymi, ciekawostkami ze świata finansów, eksperymentami i możliwościami uczestnictwa w interaktywnych wydarzeniach.